Tesis Güvenlik Belgesi Alınabilmesi İçin Ofis/Bina Şartları Nasıl Olmalıdır?

Tesis Güvenlik Belgesi alınabilmesi için fiziki şartlar neler olmalıdır. nasıl bir ofiste yer almam gerekir? Hangi odaların yapılması gerekir ve ne kadar sürede bu işleri hazırlayıp Tesis Güvenlik Belgesi Başvurusu yapabilirim gibi bir çok soruların cevabını açıklamaya çalışalım.

Tesis güvenlik belgesine ait fiziki şartlar 2 türe ayrılmıştır. Tesis Güvenlik Belgesi Alınabilmesi İçin:

1.Katta Tesis Güvenlik Belgesi Şartları

2.Tüm Binada/Fabrikada Tesis Güvenlik Belgesi Şartları

bu iki türden birine ait şartları yerine getiriyor olmanız gerekmektedir. Şimdi sırasıyla bu şartları tanımlayıp bilgi vermeye çalışalım.

1)Katta Tesis Güvenlik Belgesi Şartları Nelerdir. Nasıl Sağlanmalıdır. Hangi Odalar Olmalıdır ve Alt Yapısı Nasıl Olmalıdır?

Katta tesis güvenlik belgesi tanımlandığında ilk akla gelmesi gereken bir iş merkezinde, teknokentte veya bir binanın tek dairesinde ofisinizin olduğunu düşünmeniz gerekir. daha genel bir tabirle bulunduğunuz binada sizden başka şirketler/kuruluşlar var ise Tesis Güvenlik Belgesi için Katta güvenlik şartlarının yerine getirilmesi gerekmektedir.

Şimdi gelelim Tesis Güvenlik Belgesi İçin Katta Güvenlik nasıl sağlanacağı? öncelikle bilmeniz gereken katta gerekli oda sayısı 5 adettir. 5 adet oda şunlardır;

1.Güvenli Oda (Kozmik Oda)

2.Toplantı Odası

3.Güvenlik Koordinatörü Odası

4.Sistem Odası (Şirket Faaliyetiniz gereği gizli bilgi bulunan Firmalar ile Bilgi Teknolojileri ile iştigal olan firmalar için zorunludur)

5.Proje Odası (Şirket Faaliyetiniz gereği gizli bilgi bulunan Firmalar ile Bilgi Teknolojileri ile iştigal olan firmalar için zorunludur)

bu 5 oda için gerekli şartları ayrıca tanımlanacaktır.  bu odalar nasıl bir ofiste yerleştirilmesi gerektiği ile ilgili kroki şu şekildedir.

Yeşil renklerle işaretli (1) (2) (3) (4) (5) olarak verilen odalar tesiste bulunması gerekmektedir.

Şimdi Bina Katındaki Tesis Güvenlik Belgesi şartlarına göre nasıl güvenlik önlemlerinin alınacağından bahsedelim.

1.Tesis girişinden itibaren bir güvenlik görevlisinin giriş ve çıkışları kontrol altına alması gerekmektedir.

2.Krokiden’de anlaşılacağı gibi ortak alanları görebilecek şekilde kamera kayıt sisteminin kurulması gerekmektedir.

3. Sürekli çalışma yapmayan kuruluşlar için (7/24 çalışmayan) güvenlik görevlisinin çalışmadığı zamanlarda Hareket sensörlerinin (PIR Sistemleri) güvenliği sağlaması için tüm oda ve ortak alanlara yerleştirilmesi gerekmektedir.

4.Sistem Odaları için gazlı yangın söndürücü, ısı ve nem sensörü cihazlarının olması gerekmektedir.

5.Yangın yönetmeliği kapsamında yangın söndürme cihazlarının kuruluş içerisinde yerden 90 cm yükseklik olacak şekilde duvara asılması gerekmektedir.

6.Tesisin topraklama ölçümü yapılarak 1,5 ohm seviyesinin altında olacak şekilde tüm elektronik cihazların korumaya alınması gerekmektedir.

7.Yazılım geliştirme veya gizli bilgiler bilgisayar sistemleri içerisinde yer alacaksa Sitem Odası ve Proje Odası/Yazılım Geliştirme Odası Tempestlenmesi gerekmektedir.

8. Aşağıdaki krokide olduğu gibi acil çıkış alanlarının belirlenmiş ve 30 dk boyunca ışıklandırılması sağlanmış acil çıkış yönlendirme işaretlerinin tanımlı olması gerekmektedir.

eğer katta Tesis Güvenlik Belgesi almayı düşünüyorsanız lütfen bu şartları sağlayacak yapılardan yer tutmanız gerektiğini veya bu şartlara uyabilecek yapılar ile belge alma talebinde bulununuz.

2)Tüm Binada/Fabrikada Tesis Güvenlik Belgesi Şartları Nelerdir. Nasıl Sağlanmalıdır. Hangi Odalar Olmalıdır ve Alt Yapısı Nasıl Olmalıdır?

Tüm Binada/Fabrikada Tesis güvenlik belgesinden bahsedildiğinde akla gelmesi gereken yanda resmedildiği gibi ya bir fabrika olarak tesis düşünülmeli yada

 

 

 

 

tüm binada sizden başka bir kuruluşun bu bina içerisinde yer almadığı, tüm faaliyetlerinizin bu yapı içerisinde tanımladığınız bir organizasyon olduğunuz durumlarda geçerlidir.

 

 

 

 

Dolayısıyla bu şekilde bir tesis güvenlik belgesi alınması gerekiyor ise yapmanız gereken bu tesis içerisnde en güvenilir olabilecek bir kata aşağıdaki odaları yine katta tesis güvenlik belgesinde anlattığımız gibi konuşlandırmanız ve yine katta tesis güvenlik belgesinde tanımladığımız güvenlik önlemlerini bu sefer tüm binada/fabrikada olacak şekilde tanımlanması gerekecektir.

Tesis içerisinde bulunması gereken odalar yine;

1.Güvenli Oda (Kozmik Oda)

2.Toplantı Odası

3.Güvenlik Koordinatörü Odası

4.Sistem Odası (Şirket Faaliyetiniz gereği gizli bilgi bulunan Firmalar ile Bilgi Teknolojileri ile iştigal olan firmalar için zorunludur)

5.Proje Odası (Şirket Faaliyetiniz gereği gizli bilgi bulunan Firmalar ile Bilgi Teknolojileri ile iştigal olan firmalar için zorunludur)

Tanımlanan 5 oda haricinde binaya/fabrikaya  dışarıdan girişin kontrol altına alınabilmesi için tüm bina/fabrika çit tellerle çevrilmesi gerekmektedir. bu çit tellerin boyu konusunda MSY-317-2C yönergesinde herhangi bir metre tanımlanmış değildir. sadece dışarıdan sızmaları engelleyecek yeterlilikte ve mukavemette olması yeterli olacaktır.

Yine tüm binada/fabrikada kör nokta kalmayacak şekilde kamera sistemiz ile izlenebiliyor olması ve tesis içerisinde karanlık nokta kalmayacak şekilde aydınlatılması gerekmektedir.

 

Tesis Güvenlik Belgesi Almak istiyoruz fakat ücreti nedir? Ne kadar?

Tüm bu bilgileri anlattıktan sonra Tesis Güvenlik Belgesi ücreti ne kadar olur diye merak ediyorsunuzdur. Tesis Güvenlik Belgesi Alınabilmesi için Danışmanlık ücretini hesaplamak isterseniz bu yazıyı tıklayarak E-ticaret modulümüzden fiyatları öğrenebilirsiniz.

5 1 vote
Article Rating

Bunları da sevebilirsiniz

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Konuşmaya Başla
Biz Buradayız
Merhaba
Yardımcı Olmamızı İstermisiniz?